top of page

Prioriteiten, doelen en keuzes

We kennen het allemaal: overvolle agenda's en todo lijsten. We willen niet te druk zijn maar het leven laat ons vaak geen andere keuze lijkt het. Dus vliegen onze weken voorbij en komen we niet toe aan de dingen die we echt willen en soms zelfs moeten doen. Hoe kan het toch dat we dondersgoed weten welke taken het belangrijkste zijn maar deze bedolven worden door taken die tussendoor komen die echt een stuk minder belangrijk zijn? Het antwoord klinkt logisch maar blijkt voor velen lastig om uit te (blijven) voeren: keuzes maken om basis van je prioriteiten.


Visies en doelen helder krijgen

Je prioriteiten zijn op hun beurt weer gebaseerd op de doelen en visie(s) die je voor ogen hebt. Als deze duidelijk en specifiek zijn dan zul je minder moeite hebben met het stellen van prioriteiten en dus minder last hebben van rommelige weken. Je weet immers precies welke richting je op wilt. Is je visie wat vaag geworden door omstandigheden (een pandemie, een verandering in je gezin of iets dergelijks) dan is het logisch dat de doelen die daarbij hoorden minder noodzakelijk zijn geworden. Zaak is dus om je visie(s) en doelen weer helder te krijgen. Neem hier ook de tijd voor. Ga rustig na of je nog steeds dezelfde visie(s) hebt als jaren geleden. Bekijk of de doelen die je had gesteld nog relevant en haalbaar zijn. Zolang je dit niet helder hebt is het onmogelijk om de juiste prioriteiten te stellen.


Keuzes maken, tijd afbakenen en nee zeggen

Heb je je visie(s) en doelen weer voor ogen dan is er ruimte om prioriteiten te stellen. Je weet nu wat je wilt en hoe je daar moet komen maar het gevaar van last minute problemen ligt nog steeds op de loer net als de tussendoor telefoontjes en hysterische mails waarop je denkt snel te moeten reageren. Hoe zorg je ervoor dat je ruimte hebt voor wat urgente last minute zaken zonder dat je hele agenda van die dag of zelfs week in de soep loopt? Voorbereiding is hiervan het sleutelwoord, voorbereiding van je agenda en je taken. Weten wat je de week erop of dag te wachten staat is belangrijk. Zorg ervoor dat je ruimte hebt voor ad hoc zaken. Dus plan niet je hele dag vol maar laat ruimte over voor eventuele ruis. Daarnaast is het leren van nee zeggen ook een must. Ja, je bent een goede vriendin of vriend maar dat wil niet zeggen dat je altijd tijd hebt om een ander te helpen. Je mag nee zeggen, je hoeft er zelfs geen reden voor te geven als jij dat niet wilt. Nee is ook een antwoord.

Maak de lijst niet te groot

Het behalen van je visie is is niet zomaar iets, het kan zomaar je hele leven op z'n kop zetten, je voeren naar een andere leven, zeg maar. Daarom leggen we onszelf ook teveel op, want je moet wel heel erg hard werken en druk zijn om zoiets groots ooit te halen. Niets is minder waar. Met kleine stappen kom je er ook, als je ze maar dagelijks zet en volhoudt. Het is ook makkelijker om iets vol te houden als je regelmatig doet in behapbare stappen. Een lange to do lijst werkt onrustig: je ziet alle taken die je moet doen en het is al 10:00! Het gevoel dat je achter loopt op de dag benauwd je en zorgt voor stilstand. Dus houd je to do lijsten klein. Je visie kan groots zijn, je doelen overweldigend maar de stappen om deze te bereiken kan je zo klein maken als je wilt. Maak voor elke dag een to do lijst met minimaal 3 maar maximaal 5 taken. Zorg dat je in ieder geval de eerste drie af hebt. Sommige taken zijn zo klaar maar het kan zijn dat een taak meer tijd in beslag neemt dan je voor ogen had. Dan hebben we ook nog de ad hoc taken, die zul je niet elke dag hebben maar heb je zo'n dag dan kan je dit met gemak opvangen zonder dat het je dag verstoord.

Reflecteer

Aan het einde van elke week of maand is het goed om te reflecteren op de afgelopen tijd: wat ging goed, welke taken heb ik afgerond en welke staan nog open? Wat neem ik mee naar de volgende periode en welke taken schrap ik of draag ik over aan iemand anders? Dit alles geeft je inzicht in je manier van denken en werken. Het laat je zien waar je echt goed in bent en waar je moeite mee hebt en waar je echt de ballen verstand van hebt en dus hulp bij kan gebruiken. Dit helpt je weer om de taken te verdelen voor de komende periode. Ik raad je aan om elke zondag zo'n moment in te lassen. Het geeft je uiteindelijk de rust en zelfverzekerdheid die je nodig hebt om je taken te voltooien en doelen te behalen.


Heb jij je visie en doelen goed voor ogen of duizelt het je zo dat vast lijkt te zitten? Elke maand verzorg ik een accountability- en samenwerkdag voor vrouwelijke ondernemers om onze doelen voor de komende tijd te bespreken en elkaar op de hoogte te houden van onze voortgang. Ook interesse? Meld je aan via het inschrijfformulier.


1 weergave0 opmerkingen
bottom of page