Overprikkeling, beslissingsmoeheid en vergeetachtigheid: steeds vaker voorkomende fenomenen
Bijgewerkt op: 10 mei 2022
Hoofdpijnen, vergeetachtigheid, paniekaanvallen en moeilijk in slaap komen. Je leest er steeds vaker over en het lijkt erop dat veel mensen hier last van hebben. Waar we vroeger na een werk- of schooldag 's avonds de deur achter ons dichttrokken en ons gedeeltelijk terug konden trekken staat nu de deur voor prikkels 24 uur per dag open. Onze mobiele apparaten zorgen ervoor dat we altijd en overal bereikbaar zijn, we

kunnen werken op afstand en altijd het laatste nieuws voorhanden hebben. Dit alles is handig maar vooral energiezuigend.
Verwerken, vergelijken en verifiëren
Het even snel checken van je mail of je social media pagina's kost je meer energie dan je je er waarschijnlijk van bewust bent. Al die mails, berichten, commentaren en advertenties die je dagelijks leest moeten worden verwerkt, je brein moet beslissen of deze informatie beantwoord, bewaard of verwijderd mogen worden. Maar het moet ook nog eens beslissen of de info belangrijk en waar is. Sommige berichten kunnen heftige emoties oproepen zoals verdriet of angst en zorgen er vaak voor dat je langer op het internet surft dan je in eerste instantie van plan was omdat je bepaalde zaken wilt checken of meer achtergrond informatie zoekt. Tijdens deze processen zetten we ons brein hard aan het werk en dat kost energie waardoor we al tegen de middag tegen ongemakken aanlopen als hoofdpijnen en vergeetachtigheid, dit kan komen door vroege beslissingsmoeheid.
Beslissingsmoeheid en vergeetachtigheid
Moeite hebben met het kiezen van je lunch in de cafetaria, het niet kunnen bedenken van een goede openingszin voor een mail of nieuwsbrief, een paar keer naar een ruimte lopen en toch niet weten wat je er kwam doen. Het komt ons allemaal bekend voor en we maken er ook grappen over, gooien het op het ouder worden. Terwijl het ouder worden er niet heel veel mee te maken heeft, ons brein is rond de middag gewoonweg moe van het verwerken van alle prikkels die we het voeren vanaf de vroege ochtend. Velen van ons voelen zich midden in de werkweek overprikkeld, vermoeid en laten emoties vaak aan het roer staan. Waardoor we boos, chagrijnig of verdrietig reageren op situaties die we normaal gesproken met rust en kalmte zouden aangaan.
Bewust omgaan met je tijd en apparaten
Onze mobiele apparaten zijn gemaakt om ons te dienen, om ons leven te vergemakkelijken maar het lijkt erop dat de rollen zijn omgedraaid. Hoe pakken we de 'macht' weer terug? Als eerste is het goed te weten dat onze apparaten niet de boosdoeners zijn, wij hebben het uit handen gegeven en zijn te makkelijk omgegaan met onze privacy en grenzen. We moeten weer leren dat wij zelf de baas zijn over onze tijd en niet onze familie, vrienden, collega's en managers. We hoeven niet altijd bereikbaar te zijn, we hoeven geen excuses te maken als we een werkmail in onze vrije tijd onbeantwoord laten. We moeten vaker nee gaan zeggen: Nee zeggen tegen telefoontjes en mails tussen bijvoorbeeld 20.00 's avonds en 09.30
's ochtends.
Nee zeggen tegen schermen aan de eettafel tijdens ontbijt, lunch en diner.
Nee zeggen tegen schermen in de slaapkamer want het blauwe licht die onze schermen afgeven verstoord ons bioritme en onze slaap. Onderzoek* heeft aangetoond dat mensen die binnen een uur voor het slapengaan naar een beeldscherm kijken, smartphone, laptop of tv, meer moeite hebben met in slaap komen en ook nog eens een onrustige nacht hebben. Dus verban de telefoon uit de slaapkamer en koop een wekker om je s ochtends wakker te maken.
Kijk ook eens goed naar alle mogelijkheden en apps op je telefoon, laat je je telefoon voor jou werken of andersom? Je hoeft geen notificaties te krijgen van alle apps, zet er een paar uit. Lees je veel en vind je digitale boeken een uitkomst gebruik dan een e-reader zonder poespas zodat je tijdens het lezen niet wordt gestoord door notificaties en dergelijke. De schermen van een goede e-reader bevatten geen blauw licht waardoor je deze goed kan gebruiken voor het slapengaan zonder dat het je slaap beïnvloed.
Stap voor stap
Je hoeft niet direct al mijn tips in acht te nemen, dit zal alleen maar averechts werken. Pak het klein aan. Begin met bijvoorbeeld met het kopen van een wekker zodat je je telefoon niet meer mee naar bed neemt. De stap daarna kan zijn dat je je in de avond voorbereid op de dag of dagen erna: leg je kleding klaar, check je agenda of je belangrijke afspraken hebt, vink je taken af en schuif de taken door waar je niet aan toe gekomen bent. Als je daaraan gewend bent stel dan de regel in dat je een uur voordat je gaat slapen de schermen uitzet zodat je jezelf mentaal klaarmaakt voor een goede nachtrust.
Ouders met kleine kinderen zullen denken dat ik makkelijk kletsen heb want wie gaat die kids vertellen dat ze niet de hele dag op de schermen mogen? Geloof mij dat je je kinderen uiteindelijk een plezier doet; na een dag op school te hebben gezeten waar ze veel indrukken hebben opgedaan en veel hebben geleerd is het nodig om dit te laten bezinken. Even geen heftige stroom aan informatie via YouTube, Netflix of Tik Tok is wat een kinderbrein verdiend. Gewoon uitrazen in een speeltuin of achtertuin zonder schermen is rustgevender dan het staren naar een scherm. Al lijkt dat niet zo. Geef zelf hierin het voorbeeld: leg je mobiele apparaten, net als je sleutels, weg bij thuiskomst en doen even niks. Al is het maar twee minuten. Loop je dag door, vertel elkaar over je dag zonder dat daar een scherm aan te pas komt. Dit zorgt voor rust en aandacht aan elkaar tijdens een gesprek.
Hoe is jouw relatie met je mobiele apparaten, ben je een schermfreak of gebruik je je schermen alleen voor het hoognodige? Wat voor tips heb jij om je apparaten voor je te laten werken, vertel het hieronder in de comments.