top of page

Meditatie om je mentaal sterker te maken

Even niet meer op een naam komen, echt niet meer weten wat je ging pakken in de keuken of vermoeid uit bed komen: dat zijn tekenen dat je brein ietwat vermoeid is. In mijn eerdere blog had ik het al over een overprikkeld brein die wat pauzes kan gebruiken. Meditaties en wandelingen in een groene omgeving zijn daar het meest geschikt voor. Tijdens een goede meditatie let je op je ademhaling en leer je je gedachten en gevoelens te observeren waardoor je je geest kalmeert. Je leert om rust te creëren en deze te behouden in emotioneel beladen situaties. Dit alles zorgt voor een positievere houding in het leven waardoor je je gelukkiger en vrijer voelt. Mediteren is dus meer dan alleen ontspannen, het is een manier om je mentaal sterker te maken.

Meer vrijheid

Mediteren voor een gezonde levenshouding en helpt je om het leven te accepteren zoals het komt; het leert je je gevoelens te observeren en negatieve emoties los te laten. Hoe meer je hierin bedreven raakt, hoe meer je in een verhoogde staat van bewustheid raakt, dit zorgt er weer voor dat je inziet dat persoonlijke geluk niet hoeft voort te komen uit spullen of andere mensen. Hierdoor creëer je meer rust, vrijheid en tevredenheid.

Een betere focus door mediteren Met aandacht en focus gaan veel dingen in het leven beter. Toch verliezen we onze focus redelijk snel, waardoor we druk zijn met van alles maar niet veel gedaan krijgen, of we voeren diverse taken uit met matig resultaat. Mediteren verbetert je concentratievermogen waardoor je zaken helder kan benaderen, minder snel vervalt in automatisme en dus ook minder energie verspilt.

Een betere gezondheid

Je gezondheid verbeteren of op peil houden door meditatie Door dagelijks te mediteren krijg je meer energie, verlaag je je bloeddruk en cholesterol, ontspan je je spieren meer en vaker en een betere beheersing van je ademhaling. Wetenschappelijke onderzoeken dat deze zaken diverse genezingsprocessen goed en effectief kunnen ondersteunen en een goede gezondheid zullen behouden.

Meditatie apps

Mediteren kun je leren. Er zijn op dit moment ontzettend veel meditatiecursussen te vinden maar ook apps die je helpen om het mediteren onder de knie te krijgen.

Insight Timer is mijn favoriete meditatie app, deze is verkrijgbaar in de Apple Store en in Google Play. De app heeft een gratis abonnement en biedt talloze meditaties aan die begeleid worden door leraren van over de hele wereld, je kunt dus in diverse talen meditaties beluisteren.

Headspace deze heeft diverse abonnementen waarvan ook een onbetaalde, die je toegang geeft tot de meest simpele meditaties. Perfect om uit te proberen dus. Er zijn diverse betaalde abonnementen; voor studenten, gezinnen (deze vorm laat je de app op meerdere apparaten tegelijk gebruiken) en er is een Spotify combinatiepakket verkrijgbaar.

Calm kent alleen betaalde abonnementen maar is erg populair, de app ziet er erg overzichtelijk uit en biedt talloze meditaties aan.

Mensen met Fitbit kunnen een Fitbit premium pakket nemen waarin ook diverse meditaties worden aangeboden.

Last but certainly not least is Oak, dit is vrijwel gratis en is heel simpel in gebruik. Wat niet gratis is een soort van minicursus maar de prijs is zo laag dat het verwaarloosbaar is. Ik ben met Oak begonnen om te leren te mediteren en er een dagelijkse gewoonte van te maken. Echt een aanrader. Mediteer jij ook dagelijks en merk je dat je daardoor rustiger en meer aanwezig bent, of doet het iets anders voor je? Deel je verhalen in de comments!

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page