top of page

Accountability, het ondergeschoven kindje van de zelfstandigen

Accountability, weer zo’n Engelse term, zal je denken. Ja inderdaad, maar ik gebruik deze Engelse term niet omdat ik dat zo hip vind staan. Ik wilde de Nederlandse vertaling ervan gebruiken maar vond het lastig om een juiste, eenduidige vertaling ervan te vinden. Accountability staat namelijk niet alleen voor een woord maar meer voor een taak: het realiseren van de gestelde doelen door een of meerdere personen. Maar accountability stelt ook een vraag: heeft degene (die verantwoordelijk was voor een bepaalde taak), er alles aan gedaan om deze taak goed te volbrengen? Het is ook het hardop uitspreken, voornamelijk naar omstanders, van het wel of niet halen van een doel of verwachting, van de verantwoordelijke wordt dan een verklaring verwacht. Als een bekend persoon ineens wordt uitgespuugd door media, fans en opdrachtgevers wordt deze ‘gecanceld’, oftewel verantwoordelijk gehouden voor het tonen van een bepaald gedrag waardoor hij of zij niet voldoet aan de verwachtingen van het publiek. In dit geval wordt deze niet eens meer gevraagd om een verklaring (dat is dan wel een beetje jammer).
 

Door accountability krijg je ook meer inzicht in wat wel en niet haalbaar is en waarom. Een niet gehaald doel is niet direct een falen, het is een gevolg van iets anders. Het kan zijn dat je een doel niet haalt omdat je een vaardigheid nog niet onder de knie hebt of nog niet beschikt over bepaalde kennis of informatie.

Zonder accountability gaat er dus veel mis en verloren. Bij grote bedrijven en multinationals is het vaak duidelijk wie welke accountability heeft en waarom, maar bij kleine bedrijven en vooral eenmanszaken wordt accountability vaak vergeten en dat zie je terug als deze ondernemers hun focus kwijt zijn. Zaken die niet direct tot de bedrijfstaken horen, zoals bijscholing, een goede werk/privé balans of administratieve taken, worden slecht of helemaal niet gedaan en dat kan lang doorgaan omdat niemand verantwoordelijk wordt gehouden voor deze taken. Ook ik liep tegen dit probleem aan, sommige zaken gingen goed maar bepaalde taken bleven liggen en dat werd op een gegeven moment een zooitje. Hoe ging ik dit aanpakken? In die periode werd ik uitgedaagd door een vriend om mee te doen aan een foto challenge, 100 dagen lang 1 foto op Instagram plaatsen. Op het moment dat ik op Instagram mijn challenge had bekend gemaakt kreeg ik leuke reacties en ik voelde een bepaalde gezonde groepsdruk. Ik was bewuster bezig met het dagelijks maken van een mooie en goede foto, toen ik een keer een foto een paar minuten voor de dagelijkse deadline postte kreeg ik complimenten maar ook de opmerkingen dat ze inderdaad zaten te wachten op mijn dagelijkse input. Ik was blij verrast, het openlijk deelnemen aan een challenge was niet alleen spannend maar ook motiverend. Ik bedacht dat ik dit ook kon doen voor mijn zaken, al dan niet zo publiekelijk. Ik ging opzoek naar een accountability-partner en kwam in contact met een vrouw die juist wilde afbouwen, ze wilde met pensioen en naar een iets warmer oord vertrekken. Ondanks dat ze dit zelf wilde had ze ook moeite met afsluiten. We legde onze doelen en plannen op tafel en hadden elke week, op dezelfde dag en tijdstip contact en gaven een statusupdate en hielpen elkaar waar nodig. Dit beviel ons beide erg goed waardoor ik dacht: “als wij hier zoveel behoefte aan hebben dan zullen er vast meer vrouwen zijn die hier baat bij zullen hebben." Dus besloot ik om deze Accountability- en Samenwerkdagen te gaan organiseren voor ondernemende vrouwen. Het concept en vormgeving is simpel: Elke maand op dezelfde dag en tijd komt er een groep gelijkgestemde vrouwen samen die elkaar verantwoordelijk houden voor de gestelde doelen (van die dag, maar eventueel ook van een bepaalde periode.) De deelneemsters kunnen ervoor kiezen om een enkele keer mee te doen of elke maand aanhaken.

De eerste Accountability- en Samenwerkdag is op vrijdag 7 januari in Midwest, in Amsterdam (De Baarsjes) van 09.15 tot ongeveer 17.00 we sluiten af met een borrel. Omdat het om een pilot gaat is deze eerste dag gratis, daarna zal een dag rond de 17,50 gaan kosten. In de toekomst zal ik gaan werken met abonnementen waardoor dit soort dagen inbegrepen zijn. Houd mijn pagina en blogs in de gaten voor de updates hierover.


Meer informatie over de accountability dagen, mail dan naar samenwerken@thefemtastictribe.com of stuur een Whatsapp naar: 06 306 98 306


2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page