5 tips om effectief met je dag om te gaan
Je bent de hele dag druk bezig geweest maar ondanks dat je twintig mailtjes hebt weggewerkt, dat ene verslag hebt afgemaakt, die drie abonnementen (eindelijk) hebt opgezegd en naar de yoga bent geweest ben je niet erg effectief bezig geweest; bij nader inzien had je sommige taken ook in het weekend kunnen doen zodat je meer tijd had kunnen besteden aan je andere taak waarvan de deadline morgenochtend al is. Dus je hebt weer stress en dat knagende gevoel van tekortkoming.
Effectief omgaan met je dag, energie en tijd is erg belangrijk maar lijkt voor vele een Utopia. De meeste mensen rennen van hot naar her en reageren impulsief op hun omgeving. Hierdoor worden vaak nuances gemist en belangrijke informatie over het hoofd gezien. Dit leidt uiteindelijk tot overprikkeling en zelfs burn-out. De volgende vier tips zijn vrij eenvoudig te gebruiken en kunnen jou helpen met het effectiever omgaan van je dag en uiteindelijk je leven. 1. Bepaal je doel Als ondernemer heb je vast wel een algemeen doel voor ogen en met jouw bedrijf werk je daar ook naar toe. Maar soms zijn we zo druk bezig met werken dat we ons doel uit het oog verliezen. Zorg ervoor dat je elke maand nog steeds je doel voor ogen hebt, vergeet niet dat je doel ook kan veranderen of de weg, die je destijds hebt gekozen, anders wordt. Kijk open en eerlijk naar je doelen en vraag jezelf steeds af of je nog op de juiste weg zit en of dit doel nog steeds voor jou bedoeld is en of het nog haalbaar is. Kijk of je je doel kan onderverdelen in mijlpalen, en plan deze in, probeer deze mijlpalen zo in te delen dat je elke maand en elke week een mijlpaal kan afvinken. Zo begin je elke week met een helder beeld van wat er moet gebeuren om jouw doel te bereiken. 2. Baken je werkdag af De voordelen van het werken als ZZP’er is dat je vaak veel vrijheid hebt wat betreft het indelen van je werkdag en dat is vaak ook direct het nadeel ervan. Veel zelfstandigen werken meer dan 12 uur per dag of zij ook 12 effectief bezig zijn en of ze dit jaren kunnen volhouden is nog maar de vraag.
Ik ben lang 'wakker, ik heb weinig slaap nodig maar dit betekent niet dat ik elk wakker moment van de dag met mijn werk bezig ben. In de ochtend schrijf ik veel, heb geplande afspraken en doe ik zaken waar ik mijn koppie moet gebruiken zoals de financiële afhandelingen en administratie. In de middag lees ik veel, maar niet te zware kost, zeker net na de lunch is mijn brein niet op haar best. Ik ga dan naar buiten, wandel wat en luister naar een podcast of luisterboek. Rond een uur of 15.00 merk ik dat ik weer wat meer aankan en lees beantwoord ik e-mails, maak planningen of maak wat werk af wat is blijven liggen. Als mijn energie het toelaat werk ik tot aan t avondeten. Na het avondeten bereid ik de volgende dag voor en uiterlijk 22.00 gaat mijn laptop en telefoon uit. Mijn werkdag is dan echt officieel klaar. Ik neem de tijd voor mijn werk maar zeer zeker ook voor mijn rust en herstel, deze zijn net zo belangrijk als het werk zelf. Dit werkt voor mij dus heel prettig, bedenk wat voor jou werkt. Ga na wanneer jij op je scherpst bent en wanneer je vaak een dip hebt (na de lunch of juist net als je opstaat) en deel hierop je dagindeling in. 3. Plan ad hoc zaken, reistijden en pauzes in Gebruik je agenda ten volle; zet er niet alleen de afspraken en verjaardagen in maar plan ook ad hoc klussen, reistijd en pauzes in. Al deze activiteiten zijn tijdrovend, belangrijk en altijd aanwezig en toch ontbreken deze vaak in onze agenda’s. Dus maak er een gewoonte van om deze activiteiten elke (werk)dag in te plannen, ik plan altijd 1 uur voor de ad hoc activiteiten, twee keer een pauze van 20 minuten en een lunch van een uur of anderhalf uur, ligt eraan waar ik ga lunchen (dat kan gewoon thuis zijn of in een van de cafés die mijn stad rijk is), vaak werk ik ook nog na het avondeten, dus plan ik vaak 2 uur voor het avondeten, dat is dus inclusief koken en afwassen. 4. Deel je dag de avond van tevoren in Bijna alles valt en staat met een goede voorbereiding; een afspraak met een opdrachtgever, een medewerker, een nieuwe werkgever, zelfs boodschappen doen vereist iets van voorbereiding wil je niet met de verkeerde spullen thuiskomen of een half uur langer in de winkel hangen dan nodig is. Dus bereid je dag voor. Kijk elke avond voor dat je naar bed gaat welke afspraken je de volgende dag hebt, met wie en wat de reden is. Leg eventueel je kleding klaar, lees documentatie door, maak aantekeningen voor jezelf die je kunnen helpen met het gesprek, bekijk het profiel van je gesprekspartner op LinkedIn of bekijk welke route het handigst is om te nemen. Dit alles zorgt ervoor dat je 's ochtends ontspannen aan je dag kan beginnen. Een goede voorbereiding zorgt ook voor meer zelfverzekerdheid, je weet wat je kan verwachten en je kunt de juiste vragen stellen en antwoorden geven. Maar een goede voorbereiding wordt ook zeker gewaardeerd door de mensen met wie je afspraken hebt, hiermee toon je interesse en aandacht.
Zoals alle gewoontes is het ook van belang dat je deze echt aanleert. Je hoeft deze vier tips niet direct in je dagelijkse routine op te nemen, je kunt met 1 van de tips beginnen. Ik ben zelf ooit begonnen met de laatste tip: Al sinds ik naar de middelbare school ga bekijk ik mijn schema voor de volgende dag. Ik zorgde dat mijn boeken, schriften en kleding klaarlag voor de volgende dag. Dit alles is nu net zo’n gewoonte als het tandenpoetsen voor het naar bed gaan.
5. Houdt een journal of een dagboek bij
Na een dag vol met taken, beslissingen, overleggen en dagelijkse prietpraat kan je het gevoel hebben dat je hoofd ontploft. Dit kan er ook toe leiden dat je het gevoel hebt dat je niks hebt gedaan, zoals ik aanhaalde in de opening van dit blog. Door elke avond op te schrijven wat je die dag hebt gedaan en hoe je je voelt krijg je meer inzicht over de stand van zaken en je voortgang. Maar het helpt je ook met het achterhalen van redenen van je uitstelgedrag.
Je kan op verschillende manieren een dagboek bijhouden, sommigen vinden schrijven heel fijn anderen zijn wat visueler ingesteld en maken mooie tekeningen en collages van hun dag of week. Het maakt niet uit hoe je journal eruit ziet zolang je je dag goed weet te omschrijven.
Train jezelf om goede gewoontes aan te leren, elke dag opnieuw totdat het een gewoonte is geworden.
Heb je nog andere tips, aanvullingen of vragen hierover? Laat hieronder een bericht achter of mail naar simone@thefemtastictribe.com